вівторок, 24 листопада 2009 р.

ЧИ ТАКА СТРАШНА ШКОЛА, ЯК ЇЇ МАЛЮЮТЬ?

Чи варто недооцінювати роль школи у житті дитини?
Мабуть, ні. Але й перевищувати її значення також буде помилкою.
Життя дитини не повинно обмежуватися школою і шкільним навчанням.
Пізнання світу є природнім для дітей. Про світ можна дізнаватись і досліджувати його де завгодно. Школа просто має відкрити широкі можливості для цього.

Тому важливо заохочувати вияв дослідницького інтересу до будь-якого явища світу. А слово є одним з таких явищ. Більше того – це найбільш використовуваний засіб навчання. Як же сформувати необхідну цікавість до СЛОВА?

Врятує гра. Словесних ігор існує досить багато. І вибирати слід виходячи з віку дитини.
Ми з cbном починали, здається з підбору слів на якусь букву. Потім, коли він зрозумів, що слова не лише починаються на певну букву (звук), а ще й закінчуються, почали грати в ланцюжки слів: земля-яблуко-олень-ніч тощо. Пізніше оформлювали слова тематично, як у грі «Я знаю 5 імен…». Далі з’явилися загадки: на «ч» починається на «к» закінчується, посуд – що це? А тепер ми граємо вже у досить складний варіант, коли в гру втягуються мимоволі всі дорослі, що опинилися випадково поруч.

Але про які слова може йти мова, коли дитина налаштована лише бігати й стрибати?
Тут все залежить від того, чи зумієте ви оволодіти увагою малюка. Адже в школі – теж саме: якщо вчитель зумів захопити увагу учнів, то вони слухають урок й виконують його завдання. Тут доведеться самому виявити винахідницькі здібності. Для цього спробуйте самі подивитись на світ очима слідопита.

От малий прибіг і просить попити, а ви, замість того, щоб дати йому склянку з водою, пропонуєте налити її в долоньки (про гігієну ви, звичайно, дбаєте самостійно, без моїх порад). Що станеться? А якщо налити воду у паперовий стаканчик? Який же кращий буде посуд для води?

Таких експериментів в побутовому житті можна знайти і дослідити безліч. Просто подивіться на світ очима дитини. Якщо ви просто розкажете, чому так, а не інакше, дослідницький інтерес зникне, не встигнувши розвинутись. Окрім того, ви маєте можливість таким чином задовольнити власний дослідницький інтерес, який, можливо, був приспаний у дитинстві.

Якщо ви хочете ввести у ваше спільне життя розповіді про себе, бабусь, дідусів, то варто, щоб ці історії були дуже короткі спочатку і яскраві (веселі чи сумні). Ну, наприклад, «коли я була маленька, я дуже любила кататися по траві – ось так (і покажіть)». Або: «коли я була мала, бабуся мені теж саме казала, і я дуже сердилася».

А взагалі, якщо дитина у дошкільному віці багато бігає і стрибає – це чудово!!