четвер, 25 серпня 2011 р.

Секрети шкільних успіхів.

Школа… Скільки вона викликає хвилювань, радості і… невдоволення! Батьки первачків переживають – як воно буде? Батьки бувалих учнів вже знають, як воно буває J. Проблеми в школі є і будуть. Вони потрібні нам для нашого розвитку. Але як часто ми шукаємо причини цих проблем у зовнішніх чинниках? То вчителі не такі, то однокласники, то власна дитина недолуга. «А що я можу зробити?» – розводять руками батьки. А може, все ж таки можемо?

У сучасному світі важливими складовими будь-якої діяльності стають вміння організації свого часу, робочого місця, планування своє діяльності. Наші діти ще до школи навчаються читати і користуватися комп’ютером. Тож початок нового навчального року може відкрити для них можливості оволодіти новими навичками.

Допоможіть малюкові організувати своє робоче місце. Освітлення робочого столу повинно бути з лівого боку (якщо дитина правша), щоб тінь від руки не закривала зошит. І навпаки, якщо учень пише лівою рукою. Підручники, словники та інший довідковий матеріал доцільно розташувати на книжковій полиці над столом. Бажано, щоб на столі не було нічого зайвого, що може відволікати від роботи, але разом з тим улюблений зайчик чи машинка можуть чекати на верхній полиці, поки малюк закінчить заняття. Звичайно, потрібно навчити дитину прибирати на столі після завершення роботи.

Часто батькам здається, що початок шкільного навчання є сигналом для того, щоб прибрати всі іграшки і на всі свята дарувати дитині лише книжки. Діти не дорослішають одномоментно, і такі дії можуть травмувати почуття малюка. Краще обговорити спільно, з яких іграшок він вже «виріс» і хоче подарувати у дитячий садок чи комусь меншому. І обов’язково зробити це. Такий ритуал дасть школяреві-початківцю відчуття своєї дорослості.

Більш дорослих дітей варто почати вчити планувати свій час. Зараз існує багато літератури для дорослих з тайм-менеджменту. А дітям завжди цікаво те, чим займаються дорослі. Складання списку справ, впорядкування і ранжування їх за ознаками: регулярні – нерегулярні, невідкладні – і ті, що можна зробити пізніше, важливі – і не дуже, – можна перетворити на цікаву гру і для себе, і для свого нащадка.

І на останок відкрию «секрет успішного учня», яким зі мною поділився один старшокласник. Виявляється виконання домашніх завдання «сьогодні на сьогодні» (тобто у той день, коли відбувся урок) дає більш ефективний результат і менше втоми, ніж коли вчиш уроки «на завтра». Матеріал, прослуханий на уроці, ще свіжий у пам’яті. Виконуючи домашнє завдання в цей же день, учень його закріплює, краще засвоює, легше використовує і, якщо щось не зміг зробити, у нього завжди є час, щоб з’ясувати незрозуміле з вчителем чи самостійно (як кому подобається J), а «на завтра» залишається лише повторити.

Тож вітаю усіх з початком нового навчального року і бажаю відкрити у собі нові таланти і використати всі можливості, які дарує нам життя!